5 kroků, jak na Instagramu vzkřísit účet z mrtvých

Všichni to známe. Léto, prázdniny a období dovolených naší pravidelné profesní aktivitě na sociálních sítích zrovna moc nepřeje. Hlavu máme plnou slunce, písku, lesa, hor a slastného odpočinku a Instagram odsouváme na druhou kolej. Až děti nastoupí do škol(k)y, bude na to nejen čas, ale i mentální kapacita, říkáte si.

Jenže…často se stává, že po prázdninách se vám zpátky ani nechce a z několika dnů se stanou týdny, v nejhorším případě měsíce. Když vám sem tam někdo olajkuje starší příspěvek, sami před sebou se možná trochu zastydíte a říkáte si, „Už bych fakt měla zase začít.“

A pak se to stane. Po dokonalém odpočinku chytnete druhý dech a dostanete chuť se vrátit. Jenže jak navázat nit? Tak, aby to bylo efektivní? Abyste neztratili motivaci a neskončili dřív než po pár dnech? Tady je návod krok po kroku, jak vzkřísit Instagramový účet z mrtvých, navázat tam, kde jste přestali a udělat váš účet lepší a silnější než kdy dřív.

Návratový příspěvek

Možná jste si toho všimli. Občas se vám po delší neaktivitě stalo, že jste na Instagram něco publikovali a mělo to velký dosah a hodně lajků. Není to tak úplně náhoda. Instagram algoritmus není zlý démon, ale snaží se vám pomoct a tohle udělá záměrně. Představte si to, jako kdyby říkal, „Hele, tady se něco začíná dít! Pojďme to ukázat více lidem!“ Nejde mu o to, aby vás potopil, ale chce vám pomoct váš obsah dostat mezi lidi. Takže vám hodí udičku a pak čeká, jestli se chytíte. Ve vás to probudí vlnu tvůrčí inspirace a s nadšením publikujete další příspěvek. A pak jste rozmrzelí, že si vede o něco hůř.

To je většinou ten moment, kdy to spousta lidí chce vzdát. „Vypadalo to tak nadějně!“ křičíte. A taky že to spousta lidí vzdá a další příspěvek zveřejní zase za dva týdny, za měsíc. Na to už se ten algoritmus vyprdne, protože taková nekonzistence není podle jeho gusta, a tak upřednostní obsah od účtů, kde se děje něco pravidelně.

Jakmile se už jednou rozhodnete, že se vrátíte, už to musí být s dlouhodobějším záměrem a plánem. Dejte si ten čas, abyste si předem rozmysleli, co tam vlastně chcete dávat a proč. Jaký je váš cíl? Čeho chcete v následujících dvou až třech měsících dosáhnout?

Takzvaný návratový příspěvek je ten první, který publikujete po delší neaktivitě. A abyste z něj vytěžili co nejvíc, můžete ho udělat osobnější. Klidně vyslovte nahlas, že jste si potřebovali dát pauzu, přiznejte proč, sdílejte, co vás žere. Pravděpodobně se totiž stane to, že s vámi budou ostatní soucítit a kromě lajků, se vám u příspěvku objeví podporující komentáře. (A to má algoritmus tuze rád!). Tak ukažte, že jste lidi. Řekněte, co je pro vás těžký. A třeba se i rovnou zeptejte, jaký problém řeší vaši sledující (ideální zákazníci).

Algoritmus není démon, snaží se vám pomoct.

Přátelská výpomoc

Interakci u prvního příspěvku bychom měli, teď si potřebujete zajistit, abyste o ni nepřišli ani u těch dalších. Připravte si tedy 5-10 příspěvků vyžadující interakci, nejlépe komentářem. To znamená otevřené otázky. A požádejte třeba 10 svých přátel nebo nejvěrnějších lajkařů a komentátorů z dřívějška, jestli by vám k následujícím pěti až deseti příspěvkům mohli přispět svým komentářem. Pro algoritmus to zase bude vypadat dobře, že se u vašich příspěvků něco děje, takže je rád zobrazí více lidem. A navíc to přiláká jiné lidi, aby se taktéž zapojili.

Na oplátku můžete stejnou službu nabídnout i pomáhajícím účtům. Tuhle metodu doporučuju ovšem užívat jen krátkodobě. Ne pro více než deset příspěvků. Pokud by u vás algoritmus viděl, že vzájemně interagujete jen s několika vybranými účty pořád dokolečka, mylně by vám mohl zařadit do tzv. „lajkovacích skupin“, které se snaží navýšit interakce uměle a snížil by proto dosah příspěvků u vás všech. Algoritmus je jako člověk. Má rád opravdovost a autenticitu.

Reels. Často.

Reels jsou efektivní způsob, jak oslovit nové účty. Po mrtvém období doporučuju ideálně jedno denně, po celých 30 dní. Reels Instagram upřednostňuje a ukazuje je více lidem než jiné příspěvky. Může se vám to zdát hodně, ale reels nemusí být nic komplikovaného. Tenhle mi zabral asi 4 minuty, tenhle 5 minut. Tenhle zabral mojí kamarádce Marii 2 minuty od nápadu až po publikaci.

Jestli si denně nenajdete ani 5 minut, tak už vážně nevím.

Storýčkový maratón

Tak týden po té, co se vrátíte na Instagram, to znamená ve chvíli, kdy už tam máte nějaké nové příspěvky, vyhraďte si jeden den, během kterého budete po celý den publikovat interaktivní stories. To znamená stories, ve kterých využijete interaktivní nálepky (ankety, kvízy, slidery, otázky, emotikonové nálepky). Všechny můžou být například anketní, kdy budou uživatelé vybírat mezi dvěma možnostmi.

Můžou to být témata týkající se vašeho niche (obor nebo odvětví, kterému se věnujete), ale třeba také věci, o kterých lidé rádi diskutují nebo se v nich dělí na dva tábory. Jsou to záležitosti typu kočky nebo psi? Jaro nebo podzim? Pizza bez kůrky nebo i s kůrkou? Dovolená u moře nebo na horách? Šaty nebo sukně? Krém nebo olej? Káva nebo čaj? Pantofle nebo sandály? Vymyslete takových možností alespoň 30, 40 a publikujte je po částech v průběhu celého dne. Třeba načtyřikrát.

Když zvolíte něco jednoduchého, u čeho se nemusí moc přemýšlet, lidé se rádi zapojí. Zvlášť když to doplníte vtipnými obrázky.

Proč byste to měli udělat? Když u vás lidé budou trávit hodně času, to Instagram přímo miluje. Díky tomu, že s vaším obsahem budou lidé hojně interagovat, algoritmus dostane impulz, že tenhle obsah evidentně stojí za to být viděn, takže vaši stories bublinku dostane mnohem blíž na začátek řady a dá příležitost zapojit se i těm uživatelům, kteří se u vás dlouho nezapojili. Což zase zvýší dosah nejen vašeho stories, ale taky ostatních příspěvků.

Buďte dobrým uživatelem

Chovejte se na Instagramu jako lidi. I když jste značka.

Instagram je sociální síť. Není to reklamní portál a lidé tam nechodí primárně kvůli tomu, aby si hledali, co má vaše značka nového, ale kvůli tomu, aby se spojili s jinými lidmi. Tak se nesnažte chodit proti tomu a sami buďte dobrým uživatelem a interagujte s jinými účty a reagujte na jejich obsah. Lajkujte. Ještě lépe komentujte. Ještě lépe si ukládejte jejich obsah. A ještě lépe jejich obsah sdílejte. Instagram algoritmus nevyhodnocuje jenom aktivitu ostatních vůči vašemu účtu, ale přičítá vám k dobru i vaši aktivitu vůči ostatním účtům. 

Tím, že pomáháte druhým, pomáháte sami sobě.

Vydržte být konzistentní

Ne na furt, když to nejde. Každý občas potřebuje pauzu. Ale 60 – 90 dní soustavné práce vám teprve ukáže na vašem účtu výsledky. Ne jeden příspěvek, ne jeden týden.

Jenže co dělat, když se topíte v každodenních úkolech a na Instagram už vám prostě nezbývá čas ani energie? Což vede k tomu, že přispíváte na poslední chvíli nebo vůbec a cítíte se frustrovaní, že vám Instagram nic nepřináší? A přitom existují způsoby, jak si obsah plánovat efektivně a triky, jak si práci na Instagramu ušetřit o několik hodin týdně (a to stále tak, aby vám to přinášelo výsledky). Chcete je znát?

Připravila jsem webinář Mistrovství v čase, na kterém s časožrouty na Instagramu pořádně zatočíte a nastolíte práci a přípravě obsahu konečně řád!

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

Tento web baští cookies. Díky tomu ale frčí tak, jak má a umožňuje mi analyzovat návštěvnost, personalizovat reklamy a optimalizovat nabízené služby. A to je dobře i pro vás! Je to tak v pořádku?