7 důvodů, proč má smysl podporovat lokální projekty

Lokální projekty posledních pár let zažívají obrovský boom, který pravděpodobně (díky bohu!) souvisí s tím, jak jsme se začali víc starat o to, čím se obklopujeme, co konzumujeme a co nakupujeme. Zakládání malých značek není jen odpověď na trend, který sem v posledních letech nastoupil, ale z pohledu tvůrce a majitelky jednoho z takových lokálních projektů to vidím i jako způsob hledání uspokojivého pracovního života, který se snáz skloubí s životem osobním a dá našemu životu smysl.

Žijeme v úžasné době, která nám umožňuje plnit si svoje sny stát se keramičkou, baristou, floristkou, fotografem nebo řezbářem aniž by nám v tom teoreticky kdokoliv bránil. A není to náhoda, že většina takových projektů má svoje kořeny v řemeslech a návratu k tradicím. Po stovky let naši předci něco tvořili většinou rukama. Ti nejvášnivější dnes tvoří i srdcem.

A protože se často ocitám i na druhé straně jako zákazník, jsem přesvědčená, že podporovat malé značky a lokální projekty má smysl.

Proč?

1. LEPŠÍ SERVIS
Lokální značka ví, že nemůže bojovat cenou. Když objednávám od malé značky, oceňuju, že se mnou komunikují osobně, netají jedinou ingredineci a některé mě vezmou i za oponu procesu výroby. Svoji vášeň pro to co dělají se mnou sdílí a dávají mi najevo, že v tu chvíli je právě moje objednávka ta nejdůležitější na světě. Vyhrají si s balením, někteří mi, stejně jako to dělám já v HNST.LY, ručně napíší vzkaz do balíčku a já mám pokaždé pocit, že mi přišel dárek. Díky lokálním značkám mám Vánoce několikrát do roka.

Díky lokálním značkám mám Vánoce několikrát do roka.

2. EKOLOGICKÁ UDRŽITELNOST
Majitelé nezávislých brandů mají většinou širší povědomí o zodpovědnosti k životnímu prostředí. Snaží se svůj produkt dělat tak, aby měl ekologický dopad co nejmenší používáním přírodních materiálů nebo lokálních surovin, které nevážily tisíce kilometrů dlouhou cestu.

3. VĚDOMÍ, ODKUD PRODUKT POCHÁZÍ
Díky marketům nebo tržištím mám možnost se několikrát do roka osobně potkat s lidmi, kteří ušili moje šaty, namíchali krém, který denně používám, uvařili jídlo, které mi tolik chutná. Ty lidi znám jménem, vím jak vypadají a nakonec je to pro mě víc než zodpovědný nákup, ale často i vytváření nových přátelství. Jsou pro mě symbolem autenticity značky.

Lokální projekty vkládají originalitu tam, kde se mi globální značky začínají slévat v homogenní směs.

4. ORIGINALITA A RŮZNORODOST
Nechat si vyrobit něco na míru není s malou značkou problém. Spousta z nich na tom dokonce celý svůj byznys model staví. Mít produkt, který má na sobě od začátku napsané moje jméno mi dává pocit výjimečnosti. Menší značky v sobě nesou otisk zakladatelů v podobě třeba designu, rodinného odkazu nebo ručně malované ilustrace. Lokální projekty vkládají originalitu tam, kde se mi globální značky začínají slévat v homogenní směs.

5. VZÁJEMNÁ PODPORA MEZI ZNAČKAMI
Jako majitelé malých nezávislých brandů jsme pochopili, že v podnikání jedeme společně. Všichni se vpodstatě totiž snažíme o to samé. Nabídnout alternativu k masové výrobě, neosobnímu přístupu, nelidským podmínkám výroby a vytvářet prostředí, kde vidíme, že naše práce má smysl.

6. KOMUNITA
Kolem lokálních značek se často vytváří komunita fanoušků nebo dalších lidí, kteří rádi pomohou. Ať už radou, zkušeností nebo přiložením ruky k dílu když je potřeba. Tyhle komunity se často protínají napříč odvětvími a pomáhají s rozšiřováním povědomí o benefitech lokálního nakupování. A jsou tu pro nás, když potřebujeme povzbudit, když nám nejdou věci podle plánu, což je důležité k tomu neztratit vášeň a vydržet i v období, kdy se třeba byznysu nedaří tak, jak by mělo.

Je to plast versus dřevo. Je to plochost versus tvar. Je to fádnost vesus opravdovost.

7. CHARAKTER
Všechny tyhle body se spojují v nepopsatelnou energii a barvitost, která dodává městu jeho šarm a kouzlo. Je to jako vidět rozdíl mezi stolem z lamina s dřevodekorem a stolem z masivu. Je to plast versus dřevo. Je to plochost versus tvar. Je to fádnost vesus opravdovost. A nejlepší na tom je, že to celé je v našich rukou. O tom, jakou atmosféru bude mít naše město rozhodujeme tím, co podpoříme a co díky nám bude fungovat dál.

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

Tento web baští cookies. Díky tomu ale frčí tak, jak má a umožňuje mi analyzovat návštěvnost, personalizovat reklamy a optimalizovat nabízené služby. A to je dobře i pro vás! Je to tak v pořádku?