Co je to značka a proč ji vůbec tvořit

Tento článek vznikl pro portál Fler.cz

Nezávislá tvorba bude vždycky stát víc peněz než produkt z velkovýroby. Pokud se nějakému malému tvůrci podaří, aby to bylo naopak, tak všechna čest, ale je to otázka toho, jakou na svých výrobcích má marži a jak je jeho podnikání dlouhodobě udržitelné.

Chci říct, že nevidím jediný důvod, proč by nezávislá tvorba měla velkým výrobcům konkurovat cenou. Není to o nic jednodušší a o nic méně stresující než snažit se hrnkem vody hasit požár stodoly. S vyššími cenami je totiž absolutně všechno v pořádku. Jediný rozdíl je v tom, že se nezávislá tvorba a malovýroba musí prodávat brandovým způsobem. Co to znamená?

Co je to vlastně značka?

Představte si značku jako krabici. Ta má na sobě barvy, obrázky, nejspíš i text, který mluví o tom, co je uvnitř. Do ní postupně skládáte všechny svoje produkty. Ty, které se tam nevejdou, vznikly pravděpodobně s nesprávným posláním. Jako kdybyste se snažili nacpat medvěda do futrálu od houslí. Velikost téhle krabice je tak velká, jak velkou ji unese zákazník. Pokud s ní souzní, vejde se mu klidně do kapsy, protože mu přijde přirozené nosit ji stále u sebe. Ale pokud se ji budete snažit nacpat špatnému zákazníkovi, bude nad jeho síly a sesype se pod ní jako domeček z karet.

Značka je symbol. Ale není to jen logo a vizuální ztvárnění. Ale především to, jak ji zákazníci vnímají a jak se ztotožňují s její vizí a jejími hodnotami.

Značka vychází z povahy a filozofie firmy nebo projektu, který budujete. Je to celá ideologie. A ta by měla vycházet z přesvědčení majitele, ne z požadavků trhu. Značka je duší vaší firmy, vašeho produktu a vašeho poslání. Značka je nositel příběhu. Značka je slib.

Můžete úplně klidně mít výrobky bez značky. Ale neexistuje značka bez firmy, nabídky a lidí.

Firmou se rozumí vaše poslání. Protože abyste budovali značku, nemusíte nutně být eseróčko. Můžete docela klidně stát za výrobou sami, ale důvod, proč to děláte, vám chybět nesmí. Jakou máte vizi a jak se k ní chcete dopracovat?

Nabídka je řešení, které přinášíte. Je to odpověď na problém, potřebu nebo touhu.

Lidé jsou vaši zákazníci. Hlavní hrdinové vašeho podnikatelského příběhu.

Když máte produkty a zákazníky, můžete být skvělým obchodníkem, ale lidé se k vám nebudou vracet, protože nemají s čím souznít.

Když máte poslání a zákazníky, jste na skvělé cestě k vytvoření náboženství, ale značka z toho nebude.

Když máte produkty a poslání, jste jen krůček od toho stát se značkou, ale bude vám to nanic, dokud si je někdo nezačne kupovat.

Značka nevznikne ze dne na den a to i přestože jste celou noc makali, abyste ráno měli v počítači soubor „nase_logo_final.jpg“. To, co o sobě jako značka říkáte a jak komunikujete, je důležité úplně stejně (ne-li víc) jako obrázek v hlavičce webu.

Značka je symbol

Podnikatel a spoluzakladatel platformy HubSpot Dharmesh Shah řekl, že firmy, které přetrvávají, vytváří dvě věci: produkt, který lidé chtějí, a kulturu, jejíž součástí chtějí být. Obojí spadá pod značku. A to bez ohledu na to, jestli na vašich výrobcích pracuje tým lidí nebo jste one (wo)men show a všechno si děláte sami. Od návrhu produktů až po chození s balíčky na poštu. To, co dělá vaši značku značkou, je kombinace vašich hodnot, vašich produktů a vizuálního nastavení.

Prodej tvorby brandovým způsobem znamená způsob komunikace toho všeho vašim cílovým zákazníkům. A to nějakou chvilku trvá a něco to stojí. Ovšem budování značky je jediný způsob, jak v konečném důsledku ovlivnit vnímání vyšší ceny výrobku samotným zákazníkem. Protože i on moc dobře ví, že značka něco stojí.

Proč tvořit značku

Tvořit značku místo „pouhých“ produktů má hned několik výhod.

Za prvé vám pomůže udržovat vaši nabídku konzistentnější. Protože všechny výrobky budou muset odpovídat těm stejným hodnotám a budou pro ten stejný segment zákazníků.

Kdykoliv dostanete nápad na nový produkt, dřív než pokročíte v jeho realizaci, se můžete sami sebe zeptat, souzní tenhle výrobek s tím, co o sobě říkám? Budou si to kupovat ti samí lidé? Jsem schopný zachovat kvalitu jako u těch předchozích? Díky tomu si hned ověříte, jestli to není nesmyslný krok vedle nebo začnete svůj nápad upravovat, aby výsledný produkt přirozeněji zapadl do konceptu celé vaší zbývající tvorby.

Za druhé se budete cítit mnohem sebevědomější při stanovování cen. Začnete svou tvorbu vnímat jinak. Jako něco většího, než jste vy sami.
Už nebudete Alenka, která miluje šití, proto šije doma po večerech a prodává kabelky za pár korun, protože se stydí vzít si víc peněz za něco, co ji baví (to by přeci byla nehoráznost!). Budete Alenka, vizionářka, která je srdcem i duší tvorby praktických doplňků pro sebevědomé ženy, která je na cestě k tomu, aby se živila svojí vášní. A podobně budou vaši nabídku i vaše ceny vnímat také vaši zákazníci.

Za třetí dostanete obří náskok před konkurencí.
Když děláte něco opravdu dobře, lidé vás dříve nebo později začnou kopírovat. Nemusíte z toho mít strach ani v nejmenším. Tedy v případě, že vaše výrobky bude zastřešovat značka. Značka bude jako pevnost, která chrání zájmy vaší tvorby, když se na scéně objeví nenasytný neřád, který má pocit, že to, co děláte, by zvládl minimálně stejně dobře a bude si chtít trochu přihřát polívčičku na vašem vlastním ohni.

Produkty se zkopírují snadno, ale způsob, jakým se prodávají, už ne

Když budete mít pevnou značku, zloduch tvrdě narazí. I kdyby měl dostatek sil šplhat po vysoké hradbě, aby se dostal k zákazníkům v jejím samotném středu, vaši pevnost kromě vysoké hradby chrání spousta dalších překážek. Příkop s krokodýly (přidaná hodnota), padací dveře (styl komunikace), pastičky (vizuální prezentace) a tlupa bezpečnostních trollů (jedinečná strategie). To by chtěl dobrovolně zdolávat jedině blázen! A tak nenasytovi nezbyde nic jiného, než si to začít dělat po svém. A pokud se mu to podaří dělat výjimečně dobře a vyroste z něj opravdu obavy hodná konkurence, ani tak vám nic nebrání v dosažení úspěchu, jestli jste stejně pevní ve svých cílích a máte před očima stále svého ideálního zákazníka, který u vás najde hodnoty a řešení, které opravdu hledá a potřebuje.

Značka vám pomůže se od konkurence odlišit. A naopak, budete-li kopírovat konkurenci, skončíte jako konkurence. Produkty se zkopírují snadno, ale způsob, jakým se prodávají, už ne.

Značka, to nejsou jen výrobky, to je i všechno kolem. Značka, to je duševní práce. Značka jste vy. Nechte si za to zaplatit.

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

Tento web baští cookies. Díky tomu ale frčí tak, jak má a umožňuje mi analyzovat návštěvnost, personalizovat reklamy a optimalizovat nabízené služby. A to je dobře i pro vás! Je to tak v pořádku?