Marketing pro začátečníky: Co bude fungovat teď i za 50 let

Marketingový svět je plný zaručených tipů, co zrovna teď frčí na sociálních sítích nebo jiných kanálech. Používání AI, rozlousknutí největších novinek v algoritmech, nové sítě, nejlépe fungující formáty a další. Neříkám, že tyto věci nemáte sledovat. Určitě je fajn být pořád v obraze, ale z vlastní zkušenosti vím, že se někteří podnikatelé až moc soustředí na tyhle instantní rady a zapomínají při tom na mnohem důležitější věci v marketingu, které se nemění ze dne na den, ale budou fungovat i za 50 let. Podívejme se na ty, které to jsou.

Začněte svou vizí

Podnikání by nemělo být jen čistě racionálním rozhodnutím, jak vydělat peníze. Jednak často nezačnete vydělávat hned a taky je tento přístup dost neudržitelný. Proč? Vezměte si, že jste v rámci podnikání začali prodávat párty doplňky, protože podle průzkumu víte, že zrovna teď zažívají boom. Problém je, že k nim nemáte vztah. Nebaví vás to, neznáte cílovku a děláte to čistě pro zisk. Takové podnikání vám přidá akorát vrásky na čele, protože jakýkoli obsah se vám bude tvořit těžce. Raději místo toho zvolte obor, ke kterému máte vztah s vizí, že vás to posune nejen finančně, ale i znalostně a osobnostně. Já vím, tyhle věci nejsou tak měřitelné jako zisky, ale věřte mi, že časem je oceníte stejně a možná i více.

Vytvořte si SMART cíle

Při stanovení cílů nejraději pracuju s modelem SMART, který je zkratkou pěti vlastností, které by váš cíl měl mít:

S (anglicky specific) znamená specifický, takže si nestačí říct, že chcete v dalším kvartálu zvýšit objednávky kurzů, které pořádáte. Měli byste si stanovit, kolik kurzů byste chtěli prodat a jak toho dosáhnout. 

Právě procenta zvýšení splňují i další písmeno M (measurable), které říká, že cíl by měl být snadno měřitelný. Měřitelnost by vám měla sloužit jako důkaz, že jste na správné cestě. 

A (attainable) je pro vás k zamyšlení, jestli je cíl dosažitelný. Pokud jste v prodávání kurzů na začátku, mít jako cíl 2.000 klientů v příštím kvartálu, je možná trošku přestřelené. Snažte si dávat reálné cíle, kterých máte šanci dosáhnout s prostředky, jež máte k dispozici. 

R (relevant) ukazuje na to, že by vaše cíle měly být relevantní a v souladu s vašimi hodnotami i vizemi.

T (time-based) vás vyzývá k tomu, abyste cíle ohraničili časem. Pokud byste si řekli, že chcete prodat xy kurzů a neohraničili si to časově, tak byste se po dvou letech mohli poplácat po ramenou, že jste toho konečně dosáhli. Ve skutečnosti by to však mohlo znamenat, že poslední dva roky váš byznys jen tak tak přežívá, protože 500 prodaných kurzů za kvartál by bylo skvělé, ale za dva roky je to málo.

Znejte zákazníka jako svoje boty

Možná si teď říkáte – to je přece naprosto jasné, že bez zákazníků a znalostí o nich se neobejdu. Vysvětlím vám, co za znalost zákazníka považuji já, protože někteří si představují výčet zahrnující pohlaví, věk, vzdělání, koníčky. V podstatě takový zákaznický životopis. Ano, i to může být fajn informace, ale pro opravdovou znalost, která vám usnadní i marketingovou přípravu nejen na sociálních sítích, je třeba jít mnohem hloubš. Měli byste se ptát, po čem vaší zákazníci touží. Jaké problémy řeší. Co je trápí. Čeho chtějí dosáhnout. A jak jim v cestě za dosažením nebo vyřešením problému pomůže váš produkt. Mluvte k jejich potřebám a ukažte jim, jak se jejich život změní k lepšímu.

Hlavně ať mají KDE nakoupit

Nemusí se jednat o fyzickou prodejnu ani sofistikovaný e-shop. Zejména ze začátku si vystačíte i s jednostránkovým webem. Důležité však je, abyste si dobře zkontrolovali, že objednávání bez problému funguje a zákazník se na stránce neztratí. To znamená, že od začátku až do konce ví přesně, co má dělat, aby úspěšně nakoupil.

Případně můžete prodávat i skrze Instagram nebo Facebook a opět byste se měli zaměřit na to, aby vaši zákazníci věděli, jakým způsobem si u vás můžou objednat – například skrze zprávy. Myslete jen na to, že zatímco skrze web většinu věcí jednoduše zautomatizujete, pokud zvolíte druhou možnost, tak sice ušetříte za tvorbu webu, ale budete muset na každou zprávu napřímo odpovídat, což vás bude stát čas.

Tvořte značku

Tím nemyslím logo a vizuální identitu, i když samozřejmě i to může pomoct k zapamatovatelnosti. Značka je pro mě osobně pocit, atmosféra a hodnoty, které kolem sebe šíříte. Jste to hlavně vy – jaký používáte slovník, jak mluvíte se zákazníky a jaké věci sdílíte třeba i mimo samotné produkty. Díky tomu kolem sebe vytvoříte komunitu – cílovku – která bude souznít s vámi a rádi si koupí vaše produkty.

Učíme se celý život

Všechny zmíněné věci vám pomůžou vybudovat podnikání a značku, která vám přinese radost i peníze. Pokud se v tom ztrácíte a nevíte, jak si všechny věci ujasnit a nastavit, připravila jsem právě pro vás program Byznys [re]start. Ten vás provede všemi kroky až k vybudování komunity zákazníků, kteří vaše produkty ocení. Přihlaste se do něj a společně se na to vše podíváme.

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

Tento web baští cookies. Díky tomu ale frčí tak, jak má a umožňuje mi analyzovat návštěvnost, personalizovat reklamy a optimalizovat nabízené služby. A to je dobře i pro vás! Je to tak v pořádku?