Stránka „O vás“ není vůbec o vás

Tento článek vznikl pro portál Fler.cz

Stránka O vás je důležitá. Protože vaše produkty už potenciální zákazník viděl, líbí se mu, je nalomený ke koupi a buď ho zajímá, kdo za tvorbou stojí nebo se chce o svém rozhodnutí ubezpečit. A tak si ověřuje, že jste mu sympatičtí, máte společné hodnoty a může vám věřit. Jak ji napsat, je pro někoho oříšek velikosti kokosu. Dnešní článek vám to pomůže rozlousknout.

Neslíbím vám, že se vám po přečtení článku zadaří vyšvihnout boží text na první dobrou. Ale minimálně budete vědět, kde začít nebo na co si dát pozor. Tak pojďme na to!

Vaši zákazníci chtějí vědět, kdo jste

Představte si stránku O vás jako dveře otevřené do vaší dílny. Jejím prostřednictvím necháváte kolemjdoucí nakouknout vám pod ruce. Nedá se o ní říct, že hraje hlavní roli v tom, jestli od vás zákazník nakoupí. V rozhodovacím procesu je jen puzzlíkem skládačky. Ale přeci jen vám pomáhá: zachytit obraz vaší značky, vzbudit důvěru, odlišit vás od konkurence. A pro spoustu zákazníků je místem, kde se do vaší značky opravdu zamilují.

Na stránku O vás lidé chodí, aby se o vás něco dozvěděli. Ale zároveň tu často hledají informace o tom, jak jim pomůžete. Chtějí vědět, jestli jim rozumíte. Jestli jste pro ně ti praví. V ideálním případě by z ní měli odcházet s pocitem, že znají vás i řešení, které jim nabízíte.

Pro koho to píšete

I stránka O vás je prodejní text, a proto byste k němu takto měli také přistupovat. Nepíšete ji pro sebe, ale pro lidi, kteří to budou číst na druhé straně. Lidi, po kterých chcete, aby se stali vašimi zákazníky. Zároveň s její pomocí filtrujete lidi, kteří vašimi zákazníky nejsou, a to je naprosto v pořádku, tak se nesnažte zalíbit každému.

Než začnete psát, musíte vědět:

Co všechno má opravdu dobrá stránka O vás

Na stránce O vás se nepindá. Není to váš životopis. Nemusí to být román a dokonce ani nemusí být čistě jen o textu. Existují ale ověřené struktury, kterých se můžete chytit. Tohle je jedna z nich:

1. Poutavý nadpis

Jedno úderné vyjádření, které čtenáři okamžitě prozradí, s kým má tu čest. Může to být slogan, ale mnohem raději je to kratičká věta, která zákazníkovi odpoví ihned na otázku „Je to pro mě?“.

S napsáním vám pomůžou tyto šablony:

1. Činnost [co děláte], komu [váš zákazník], který [potřeba/příležitost], co [benefit nebo výsledek, kterého chtějí dosáhnout].

Například:

Pomáháme dětem zvládat první krůčky na tomto světě bezpečně a v pohodlí. (Výrobce dětských bačkůrek)

Pomáháme vám tvořit ve vašich domovech nezapomenutelnou atmosféru Vánoc. (Výrobce vánočních ozdob)

2. Pro [cílový zákazník], který [potřeba nebo příležitost], naše [produkt nebo služba] je [kategorie produktu], co [benefit nebo výsledek, kterého chtějí dosáhnout].

Například:

Pro uvědomělé rodiče, kteří si rádi pečlivě vybírají, jsou naše ekologické hračky užitečnou hračkou i krásným doplňkem, kterým zabaví své miminko, aniž by slevili ze svého životního stylu.

Milovníkům stolování, kteří nedají dopustit na originalitu, pomůže naše keramika vnést do života pořádnou porci elegance.

Jednotlivé části můžete i libovolně zpřeházet, pokud to bude sdělení vyžadovat.

Například:

Přírodní vlasová kosmetika s bylinkami Lužických hor přinese úlevu všem ženám, které touží po krásné, bohaté a zdravé hřívě.

Pokud je vymýšlení nadpisu pro vás těžké, nechte si jeho psaní až na konec. Z celé stránky O vás vám pravděpodobně tenhle nejkratší text zabere nejvíce času a je to tak v pořádku, není to nic neobvyklého. Většina profesionálních textařů a copywriterů to dělá úplně stejně.

2. Perex

3-4 krátké věty, které úvodní nadpis rozvíjí. Tenhle odstaveček by měl zákazníkovi lépe odpovědět na otázku „A co z toho mám já?“.

Tento odstavec je o benefitech, které vaše výrobky přináší. Benefity budete umět pojmenovat, když víte, co váš zákazník řeší a po čem touží. Na to přijdete pomocí otázek z tohoto článku.

Například:

Botičky XYZ v sobě snoubí zdravý vývoj a pohodlí pro první krůčky těch nejmenších dětí. Prodyšné a správně tvarované botičky zajistí základ pro zdravé nohy po zbytek života. Praktické zapínání navíc přinese úlevu rodičům při nazouvání, a to bez rozčilování.

Nezapomeňte, že zákazníky v prvé řadě nezajímá, kolik máte dětí nebo koček nebo že jste začali se šitím na mateřské. Postavte takovou informaci na vyšší místo pouze v případě, že váš sortiment se týká dětí a nebo koček nebo prodáváte kurzy šití.

3. Příběh

Neboli obsah, který vypovídá o tom, co svým zákazníkům dáváte.

Váš příběh spočívá v tom, že představíte sebe a situaci, ve které jste se na začátku nacházeli vy, případně vaši zákazníci. Často to bývá třeba to, že jste nenašli na trhu věc, kterou jste potřebovali, a tak jste si ji vyrobili sami. Nebo to může být to, že jste absolvovali kurz, který vás absolutně pohltil a rozhodli jste se nabyté vědomosti zužitkovat a vytvořit si z toho podnikání. Nebo za to mohlo osudové setkání či životní zlom, které vás přiměly přehodnotit vše, co jste doposud dělali, a rozhodli se to dělat jinak. Nebo jste následovali pečlivě připravený plán, který se vás drží už od dětství. Proč jste si vybrali právě to, co děláte? Co tomu předcházelo?

V další části popíšete výzvu a nebo překážky, které vám stály v cestě, a třeba i nějaké ty počáteční neúspěchy. Čtenáři ocení, když budou vědět, že se za vaší značkou skrývá obyčejný člověk a v tomto případě se můžete postavit do role hrdiny, který si navzdory nesnázím šel za svým snem. Pro někoho to mohlo být překonávání technických potíží, někdo zápasil s úřady, někdo zase s nepochopením okolí. Někdo zase mohl zápolit sám se sebou a svými strachy se do toho pustit opravdu naplno, ale překonali jste to a tato volba vám otevřela úplně nové možnosti. Jaká byla vaše cesta? Kdy jste si uvědomili, že tato práce je ta správná? Co bylo klíčovým momentem?

V neposlední řadě představíte své řešení. To znamená, že jste došli až sem. Vznikly konečně hotové výrobky. Čím jsou typické? Co děláte jinak než konkurence? Co se vám na vaší práci líbí?

Z takového příběhu by měly vyplývat vaše vnitřní motivace, hodnoty a vnitřní přesvědčení. Na jejich základě se váš zákazník rozhodne, jestli jste mu sympatičtí. Kdo je nám sympatický, k tomu máme větší důvěru. A ke komu máme důvěru, od toho spíš nakoupíme.

Pokud je takový text delší, rozdělte ho do odstavců po 4-5 větách. A případně je opatřete podnadpisy, které celý odstavec shrnují. Čtenářům v online světě takto pomůžete text lépe zkonzumovat.

4. Potvrzení

Poskytněte důkaz místo slibů, protože rostoucí důvěru stojí za to posilovat. Nechte čtenáře nahlédnout za oponu vaší značky prostřednictvím fotek nebo videí. Může jít o rozhovor s vámi, ukázku z vaší dílny nebo procesu, jak se vaše výrobky tvoří.

Neuškodí tu zmínit ani příběh některého z vašich zákazníků a dvě tři recenze, jak jsou s vašimi výrobky spokojení. Děláte skvělé věci, tak se tím nestyďte pochlubit.

5. Přimějte je k akci

Aby stránka O vás opravdu naplnila svůj prodejní potenciál, nezapomeňte na výzvu k akci. Odkažte na své nejprodávanější kolekce, na své bestsellery, nalákejte své čtenáře k odběru newsletteru nebo je pozvěte na své sociální sítě, kde vaši tvorbu mohou sledovat, než budou k nákupu připravení.

Pište, jak vám zobák narost

Nezapomeňte zvolit vhodný tón, který odráží to, jací jste. I vy jste totiž originál. A když ho neprojevíte, budete jen dýchající hmota plná vody řítící se vesmírem. 😉

V každém případě jste tvůrci a pod rukama vám vzniká malý byznys. Jste jeho pánem (nebo paní), tak se do toho nebojte dávat sebe, co se tam jen vejde.

Vyprávějte o své značce tak, jako byste o ní říkali kamarádce.
Pište přesně tak, jak vám to přijde pod ruku.
Vždycky pište raději víc než míň.

A zkonzultujte první draft s editorem nebo zkušeným copywriterem, který vám ho pomůže upravit, aby sloužil svému účelu. Potřebujete na své texty hodit druhé oko? Ozvat se můžete i mně.

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

Tento web baští cookies. Díky tomu ale frčí tak, jak má a umožňuje mi analyzovat návštěvnost, personalizovat reklamy a optimalizovat nabízené služby. A to je dobře i pro vás! Je to tak v pořádku?