Ve třičtvrtě na teď

To nejhorší, co se nám může v téhle době stát není onemocnění virem. Není to ani pro mnohé náhlá finanční nejistota. Není to dokonce ani krach nebo smrt. Ale je to ztráta naděje, absence pozitivního myšlení, podlehnutí strachu a přesvědčení, že od teď už svět nebude lepší.

Krátkodobá globální krize ponese dlouhodobé následky pro všechny. A máme před sebou obrovské překážky a výzvy, které si nikdo z nás nedokáže ani představit. O to hůř, když ani nevíme, jak dlouho by to mohlo trvat. Mohou být o moc horší, než ty nejkatastrofičtější scénáře, co jsme si v mysli vytvořili. Ale stejně tak můžou být menší, méně náročné a zvládnutelné lépe, než se nám teď zdá.

I přes všechna příkoří vidím před námi obrovské příležitosti a prostor pro objevování laskavosti a dobroty v nás samotných, pro trénování trpělivosti a zachování klidného a rozumného uvažování. Příležitosti, které nás posílí, nasměrují a pomohou nám uvědomit si, co je důležité.

Jsou to okolnosti jako stvořené pro víru, nezištnou pomoc a kreativitu.

Sedím v kuchyni u přítelových rodičů a myslím na to, jaký je to středobod aktuálního dění tady u nás. Hned ráno se tu scházíme a sdělujeme si nejnovější zprávy o tom, jestli jsou v pořádku naši přátelé a zbytek rodiny. Společně tu vaříme, jíme, smějeme se a žijeme v přítomnosti. A samozřejmě se taky strachujeme. Akorát o věci, které nemají vůbec nic společného s pandemií, protože život musíme žít dál a netočit ho jen kolem jednoho tématu. Budou se dít vir nevir. „Kam jenom všechny ty rajčata zasadím?“ „Bude to po operaci tátova kolena všechno dobrý?“ „Neuhynou mi včelky kvůli varoáze a budeme mít letos dost medu?“ „Dokážu uběhnout ten půlmaraton?“ „Bude to holka nebo kluk?“

Tohle nám usnadňuje žít každý den dál jako normálně a v mezičase stříhat na kuchyňském stole ze starých košil a povlaků na polštáře materiál na provizorní roušky.

K čemu je ta krize vlastně dobrá?

Jak ubíhají dny a s prací pro volnonožce a podnikatele je to čím dál míň růžový, je potřeba hlavně nezačít panikařit, probudit kreativitu a místo katastrofických scénářů si zkusit představit možnosti, jak se náš život může změnit, až krize poleví a svět se začne ubírat po nových kolejích.

Kdy jindy, když ne teď, se zamyslet nad tím, kde ušetřit, jestli náhodou nepotřebujeme méně věcí, jak dělat uvědomělejší nákupy, jak efektivněji pracovat na dálku, jak dětem usnadnit vzdělávání, jak lépe využívat volný čas a co z toho nám pomůže líp plánovat a vytvořit si rezervy na časy jako jsou tyhle. V době blahobytu a absolutní svobody jako by se nás tyhle věci netýkaly. Takže, přátelé, je to tady, můžeme se teď zastavit, položit si spoustu nezbytných otázek a mimo to…

…můžeme si být blíž jako rodina. Sejít se u jednoho stolu beze spěchu, vzájemně se víc poslouchat, promluvit si o tom, co nás trápí a těší, jaké máme nápady a sny.

Můžeme už teď začít zkoušet nové věci, jako třeba uvařit jídlo, které jsme vždycky chtěli zkusit, vyšívat, nebo se začít učit nový jazyk.

Můžeme se vrátit k věcem, kolem kterých už nějakou dobu chodíme, protože jsme se k nim ještě nedostali. Co já vím, třeba i vám se válí ve skříni děravé ponožky na zaštupování, o stěnu visí opřený obraz, jen ho pověsit, kytky se prosebně vzpínají k přesazení, přes okna už není vidět, v šupleti leží nedopsaná povídka nebo už od Vánoc myslíte na to, že chcete napsat kamarádovi, jak se mu daří.

Zkuste si představit možnosti, jak se náš život může změnit, až krize poleví a svět se začne ubírat po nových kolejích.

The time is now.

Štěstí přeje připraveným a až tohle šílenství pomine, budete moct nabídnout světu své lepší já.

Můžeme udělat dobrý skutek a přivézt nemocné sousedce nákup, vyvenčit jí psa nebo udělat zdarma online školení některé naší dovednosti, která někomu jinému přijde vhod.

Můžeme uspořádat konferenční hovor pro svoje přátele. Někteří se ani nemusí vzájemně znát, ale udržet společenské vztahy i v době karantény je bezvadný krok k zažehnání trudomyslnosti, samoty a bezpochyby pozvedne náladu hned několika lidem. A může proběhnout v bezpečí, v teple domova a bez roušky.

Můžeme podpořit malé podnikatele a volnonožce. Koupit si e-knihu, koupit si lístek na koncert na příští rok, věnovat kamarádovi poukaz nebo darovat předplatné. Taky si můžeme najít grafika nebo copywritera a vylepšit svůj vlastní web nebo svěřit účetnictví daňovému poradci.

V neposlední řadě to můžeme využít k seberozvoji. Naučit se meditovat, zaplatit si lektora cizího jazyka, přihlásit se na online kurz, zdokonalit se v nějaké dovednosti. Čistě proto, že štěstí přeje připraveným a až tohle šílenství pomine, budete moct nabídnout světu i trhu své lepší já.

Probuďte svoji kreativitu, nebojte se realizovat nápady, neztrácejte naději a buďte k sobě vstřícní.

Jsme v tom společně.

Komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

Tento web baští cookies. Díky tomu ale frčí tak, jak má a umožňuje mi analyzovat návštěvnost, personalizovat reklamy a optimalizovat nabízené služby. A to je dobře i pro vás! Je to tak v pořádku?